• Lennart Klipp

3 TIPS VOOR EEN LIEFDEVOLLE(RE) KERST

Updated: Aug 27, 2020Een van de mooie kanten aan het Kerstfeest is dat het, hoe je het ook viert en of je nu gelovig bent of niet, draait om warmte en genegenheid. Tijdens de meest donkere dagen van het jaar geven we elkaar graag wat extra aandacht en liefde. Bijvoorbeeld in de vorm van cadeautjes, gezamenlijke diners en hartelijke wensen. De onderliggende moraal lijkt te zijn: laten we lief zijn voor elkaar.


Paradoxaal genoeg vliegen we elkaar tijdens deze periode ook regelmatig in de haren. Want met het gezellige samenzijn, worden onze verschillen vaak pijnlijk duidelijk en komt er ook een hoop oud zeer naar boven.


Dus hoe doe je dat eigenlijk lief zijn voor elkaar? Hier volgen drie tips om je erbij te helpen tijdens de feestdagen:


1. Wees nieuwsgierig. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij lief zijn. Maar écht nieuwsgierig zijn naar iemand is een zeer liefdevolle handeling. Het betekent namelijk dat je actief je best doet om de ander (beter) te leren kennen. Wat beweegt de ander? Waar heeft de ander last van of behoefte aan? Hoe beter we iemand (denken) te kennen, hoe meer we voor diegene gaan invullen. We checken onze interpretaties niet meer want we gaan er vanuit dat we wel weten hoe het zit. We vergeten nieuwsgierig te zijn.


Hoe goed zijn we nog in staat de ander écht te zien en te horen? Geven we diegene nog de kans zichzelf te verduidelijken? Mag iemand zichzelf nog herpakken of verbeteren? Echte nieuwsgierigheid betekent niet alleen een vraag stellen, maar ook open staan voor het antwoord. Luisteren met oprechte aandacht en interesse.


Dus als iemand tijdens de kerst weer eens een verwijt naar je hoofd slingert, probeer dan in plaats van meteen een verwijt terug te gooien, eerst eens te luisteren of een nieuwsgierige vraag te stellen. Zoals: ‘Ik hoor dat je geïrriteerd en teleurgesteld bent’ of ‘Wat is er aan de hand?’


2. Heb compassie. Compassie is het natuurlijke vermogen om je betrokken te voelen bij het lijden van jezelf of anderen, met de wens om dit lijden te verlichten. Je betrokken voelen bij iemands lijden is niet altijd zo gemakkelijk of vanzelfsprekend als het klinkt. Als iemand bijvoorbeeld last heeft van iets wat jij veroorzaakt, dan is het opeens een stuk uitdagender om compassie met diegene te hebben. Onze eigen emoties zitten dan namelijk in de weg. Het is, juist op die momenten, de kunst om onze eigen emoties even aan de kant te zetten en oog te hebben voor de emotie (het leed) van de ander. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kan ik er voor zorgen dat je je beter voelt?’


3. Accepteer: Accepteren, het is zo makkelijk gezegd maar niemand weet precies te vertellen hoe je het doet. Zoals ik in mijn boek ‘Effectief Aanmodderen’ beschrijf is accepteren misschien wel vooral iets niet meer doen. Accepteren lijkt namelijk vooral te gaan over het loslaten van onze verwachtingen en ideeën over hoe het zou moeten zijn. Stoppen met vechten tegen de werkelijkheid door te vergelijken en (ver)oordelen. De situatie accepteren zoals hij is.


De ander is blijkbaar helaas niet in staat jou zo te zien zoals je dat graag zou willen. Of misschien is het nu eenmaal altijd wel iets tijdens die feestdagen. Kan het niet perfect en hoeft dat ook niet. Probeer het te accepteren voor wat het is. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoor dat je mij nog veel kwalijk neemt, en ook al doet dat mij pijn, het is okay en ik hoop dat je weet dat ik ondanks alles van je houd'.


Als het je lukt om met een beetje meer nieuwsgierigheid, compassie en acceptatie te handelen deze kerst, dan weet ik zeker dat je kerst ook een stukje liefdevoller wordt.


Hele fijne feestdagen gewenst iedereen!282 views0 comments
  • Instagram
  • Facebook
  • Yelp Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

©2020 by Lennart Klipp LLC |  Coaching Professional

foto: Tom Cornelissen