• Lennart Klipp

BEN IK TE KRITISCH?

Updated: Aug 27, 2020

"GEEN ENKELING VOLDOET AAN MIJN WENSENLIJSTJE. MOET IK MIJN VERWACHTINGEN BIJSTELLEN OF GEWOON VERDER BLIJVEN ZOEKEN?"Een knappe verschijning, goede baan, dito inkomen, kan goed luisteren, heeft humor, houdt van koken en reizen… Het zijn zomaar wat dingen die op menig wensenlijstje voorkomen. En misschien heb je zelf andere voorkeuren, toch heb je vast ook een lijstje met wensen in je hoofd waaraan je toekomstige partner moet voldoen. Maar wat doe je als niemand aan jouw lijstje voldoet? Ongestoord verder blijven zoeken of op een gegeven moment dan toch maar genoegen nemen met minder?


Als jij hier nou ook mee worstelt, raad ik je aan om je wensenlijstje eens anders te bekijken. Gaat het over wat je wilt of over wat je nodig hebt? Ik zal uitleggen waarom dit onderscheid belangrijk is om te maken. We denken vaak in oplossingen, zo zijn we nu eenmaal getraind. En het probleem met oplossingen is dat ze heel specifiek zijn: houdt van koken, heeft een goede baan, een hoog inkomen. Terwijl onze behoeften, de diepere verlangens die er onder liggen, veel universeler zijn. Denk aan liefde, warmte, waardering en veiligheid bijvoorbeeld.


Omdat we allemaal verschillend zijn proberen we onze (universele) behoeften ieder op onze eigen manier te bevredigen en vervullen. De een geeft bijvoorbeeld een compliment om waardering te uiten, iemand anders organiseert een avondje uit of neemt je juist de afwas een keer uit handen. De een vindt veiligheid bij iemand die wat ouder is of een arm om je heen slaat. De ander vindt het in iemand met een goede baan en dito inkomen. Terwijl de uiteindelijke behoeften waar het bij allen écht om draait dus identiek zijn, namelijk: waardering en veiligheid.


De uitdaging bij het daten met een wensenlijstje is nu om niet te veel vast te houden aan de door jou bedachte oplossing, maar vooral oog te hebben voor de diepere behoefte die deze moet vervullen. Onze behoeften zijn namelijk op vele verschillende manieren te vervullen. En zodra je dat ziet, heb je veel sneller succes! De vraag die je hierbij gaat helpen is: ‘Waarom is dit belangrijk voor mij?’. Waarom is het belangrijk voor je dat iemand van reizen houdt? Heb je behoefte aan avontuur of aan iemand die een brede kijk op de wereld heeft. Of gaat het je er juist om dat iemand vrij en onafhankelijk is?


Zodra je weet waar de wens op je wensenlijstje voor staat, ontstaat er ruimte. Ruimte voor andere oplossingen en dus voor verassingen. Misschien reist deze date niet veel maar heeft hij wel kunstgeschiedenis gestudeerd en daardoor een interessante visie op de wereld. Je mag compromisloos zijn in het vasthouden aan je behoeften, maar wees flexibel in de oplossingen die je behoeften mogen gaan vervullen. De leukste dates zijn immers degenen die je positief verassen, die je laten fantaseren en je verwonderen, en die je verlangens bevredigen op manieren die je vooraf nooit voor mogelijk had gehouden.

240 views0 comments
  • Instagram
  • Facebook
  • Yelp Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

©2020 by Lennart Klipp LLC |  Coaching Professional

foto: Tom Cornelissen