• Instagram
  • Facebook
  • Yelp Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

©2020 by Lennart Klipp |  Coaching Professional

foto: Tom Cornelissen

  • Lennart Klipp

HOE KOM JE AF VAN EEN SLECHTE DATE?Veel dates zijn helaas vaak geen succes en nog ongemakkelijk ook. Geen klik, geen overeenkomsten, geen verbinding, geen match. Het is eerder regel dan uitzondering. Hoe ga je daar mee om? wordt mij dus veel gevraagd. En misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er vanaf?


Vroeger was ons sociale netwerk beperkt en overzichtelijk. Het bestond uit familie, vrienden en kennissen. Mensen met wie we een gemeenschappelijke omgeving deelden. We kenden elkaar dus al. We werden door iemand geïntroduceerd (gekoppeld) die vanzelfsprekend al wat voorwerk voor ons had gedaan. Of anders, als we zelf iemand op het oog hadden die we al een paar keer tegen het lijf waren gelopen, deden we zelf het nodige voorwerk. Er ging een heel kennismakingsritueel aan die eerste date vooraf.


Nu is dat anders. Ons sociale netwerk is grotendeels virtueel. 90% van de mensen in ons netwerk leeft op afstand en kent ons helemaal niet zo goed. En zij kennen op hun beurt 90% van de mensen in hun netwerk weer niet zo goed. De sociale binding is minder, en dus de overeenkomsten, en dus de kans op een goede klik. En dan heb ik het nog niet over de wildvreemden die we in ons eentje moeten trotseren op de online apps. Behalve een foto en wat steekwoorden weten we niets van elkaar. En om dat te doorbreken gaan we op date.


Maar deze ‘date’ zou eigenlijk helemaal geen date moeten heten. We weten nog helemaal niet of we wel met deze persoon op date willen. De date moet nog verdiend worden. Dit is slechts een voorronde. De échte date is de finale, daar zijn we nog lang niet. Benader de situatie dus ook niet zo. Een voorronde houd je kort en eenvoudig. Doe het liefst iets kleins samen, in een vastomlijnde tijd, wat je toch al van plan was om alleen te doen. Een kop koffie drinken, een stukje wandelen in het park, naar de markt. Hoe burgerlijker hoe beter eigenlijk.


Trek de ontmoeting uit de romantische hoek en maak hem gewoon. Houd het laagdrempelig en ongedwongen. De druk op de situatie is dan minder en dat helpt weer om minder hoge verwachtingen te hebben. Is het gezellig? Mooi. Heb je iemand wat beter leren kennen en smaakt het naar meer? Helemaal mooi! Was het een ongemakkelijke toestand? Jammer, maar gelukkig duurde het niet lang en heb je ten minste je koffie/wandeling/workout gehad voor vandaag.


Geen verspilde tijd dus want het was slechts een voorronde. En ondertussen verstevig je je sociale netwerk, wat uiteindelijk misschien weer leidt tot een échte eerste date. Daarnaast kan je natuurlijk altijd nog zeggen: ‘als ik heel eerlijk ben denk ik dat het hem niet gaat worden, maar dankjewel voor je tijd en ik denk dat ik nu maar weer eens naar huis ga’.

96 views