• Lennart Klipp

Persoonlijke kracht & Zelfliefde: Waarom het soms zo lastig is om voor jezelf te kiezenVoordat ik een coachingstraject start, stel ik altijd de vraag: wat hoop je met behulp van mijn coaching te bereiken? En een van de antwoorden die ik dan heel regelmatig krijg is:


“ik zou graag wat vaker voor mijzelf kiezen”


Mirjam (niet haar echte naam) worstelt er ook mee. Ze heeft moeite om voor zichzelf te kiezen want ze staat altijd graag voor iedereen klaar. Als haar zus haar vraagt om wat eten langs te komen brengen doet ze dat. Ook als ze er speciaal voor moet koken en eigenlijk te moe is om er heen te fietsen. En als een collega ziek is, belt haar baas haar als eerste. ‘Mirjam lost het weer voor ons op!’, roept hij dan dankbaar. Ze is zich heel bewust van haar gedrag en kiest er zoals ze zegt zelf voor. Dienstbaarheid en hulpvaardigheid zijn dan ook haar kernwaarden. Maar ze weet inmiddels dat ze soms doorschiet en ook vaak dingen tegen haar zin doet. Ze heeft dringend behoefte aan rust en ontspanning, is de laatste tijd vaak moe, snel geïrriteerd en voelt zich als ze heel eerlijk is niet erg gelukkig. Ze zou zichzelf graag meer op de eerste plek zetten. Maar zegt er meteen bij dat ze niet een ‘egoïstische bitch wil worden die net een cursusje nee zeggen heeft gehad’. Ze is bang mensen teleur te moeten stellen of tegen het verkeerde been te schoppen. Ook voelt ze zich schuldig als ze niet het maximale voor iedereen doet. En ze doet het al zo lang. Misschien hoort het gewoon bij haar. Ze twijfelt of ze zichzelf nog wel leuk vind als ze verandert. Is ze dan nog steeds een goed mens?


Waarom vinden we het, net als Mirjam, soms zo lastig om voor onszelf te kiezen?

Laten we de vier meestvoorkomende redenen eens bekijken.


1. We weten niet precies wát we eigenlijk zelf willen. Het klinkt zo simpel, maar het is soms bedrieglijk ingewikkeld om te bepalen wat we precies willen of nodig hebben. Want het verschilt van dag tot dag, of zelfs van moment tot moment. Het is afhankelijk van de gedachten die er door ons hoofd gaan en alle argumenten voor en tegen. Soms zijn die ronduit verwarrend. Ook hebben we tegenstrijdige gevoelens of weten we niet precies hoe we ons eigenlijk voelen. Als iemand dan een duidelijke behoefte op tafel legt, is het makkelijker om daar aan toe te geven. Je hebt ten slotte geen concreet alternatief of overtuigende reden om nee te zeggen. Daarbij komt dat hoe meer we bezig zijn met iemand anders, hoe meer we onszelf uit het oog verliezen. Het is nu eenmaal een kwestie van focus. De oplossing? regelmatig de tijd nemen om contact te maken met je eigen behoeften. Wat zou jíj op dit moment graag willen? De snelste weg naar het antwoord is via je gevoel, dat is je kompas. Dus stel jezelf de vraag: wat zegt mijn gevoel? Natuurlijk is het belangrijk om ook begripvol en empathisch te blijven, en open te staan voor de behoeften van een ander. Maar vergeet jezelf niet.


2. We vinden het ingewikkeld om te zeggen. Stel we weten wél wat we nodig hebben, dan kan een andere reden om niet voor onszelf te kiezen zijn dat we het gewoon lastig vinden om het te zeggen. Het komt niet lekker onze mond uit. We missen de communicatieve vaardigheden en vinden het ingewikkeld om met tegenstrijdige behoeften om te gaan. En dat is niet gek, want velen van ons hebben nooit geleerd om op een vriendelijke maar toch assertieve manier voor onszelf te kiezen. Ons is vaak vooral geleerd om ons aan te passen, niet lastig te zijn, mee te werken en te doen wat onze ouder/leerkracht/leidinggevende van ons vraagt. En als we tegenspreken of iets anders willen is de ervaring dat we ruzie krijgen. Eind van het liedje is dan meestal dat we ons toch weer genoodzaakt voelen om in te binden om de boel te sussen en van het gezeur af te zijn. De oplossing? Oefenen om op een vriendelijke manier, zonder ruzie te maken toch duidelijk je eigen behoeften over te brengen. Daarbij is het belangrijk om ook te luisteren naar de ander. Effectieve communicatie is niet alleen zenden, het is ook ontvangen. Het lijkt een inkopper maar wanneer we eindelijk eens een keer stevig voor onszelf op willen komen, schiet dat luisteren er nog wel eens bij in.


3. We zijn bang voor de gevolgen. Als we onze eigen behoefte centraal stellen dan vindt de ander daar waarschijnlijk iets van. Die vindt ons bijvoorbeeld egoïstisch of stom. Of diegene is misschien teleurgesteld, verdrietig of boos. Het kan dan voelen alsof dat onze schuld is, want wij hadden het tenslotte kunnen voorkomen. Daar komt nog bij dat we niet weten hoe de ander vanuit die emotie reageert. Misschien volgen er wel vervelende consequenties. Praat je moeder straks weer een tijd niet tegen je, krijg je een slechte beoordeling van je baas of gaat je partner er straks met iemand van door die makkelijker in elkaar zit. Om dat te voorkomen proberen we de ander zo veel mogelijk te plezieren. De oplossing? Je angst kenbaar maken en toch het gesprek aangaan. Kwetsbaarheid leidt tot verbinding. En vanuit de verbinding kan je samen op zoek gaan naar een win-win oplossing. We zijn te snel geneigd in termen van winnen en verliezen te denken. Als mijn behoefte niet overeenkomt met die van jou, dan verliest er dus altijd iemand, is de onjuiste gedachte. Het doel moet zijn om een oplossing te vinden waarbij we allebei zo veel mogelijk worden voorzien in onze behoeften, zodat er niemand verliest. Daarmee zeg je eigenlijk: ik vind jou belangrijk, maar ik vind mijzelf ook belangrijk.


4. Het levert ons iets op om niet voor onszelf te kiezen. Ons gedrag, hoe onbaatzuchtig het ook lijkt, levert ons altijd iets op. Dat geven we misschien liever niet toe, maar toch is het zo. Uiteindelijk handelen we vrijwel altijd vanuit een vorm van eigenbelang. We vinden het bijvoorbeeld fijn om mensen te helpen omdat het ons het gevoel geeft dat we iets bijdragen, we belangrijk of zelfs onmisbaar zijn. We verdienen er complimentjes mee, positieve aandacht of een goede naam. Kortom het geeft ons een goed gevoel over onszelf. Als je het moeilijk vind om nee te zeggen heb je het misschien wel nodig om nodig gevonden te worden. Het is nooit helemaal belangeloos, al dat helpen. De oplossing? Zorg dat je duidelijk hebt waarom je doet wat je doet. Ken jezelf en je drijfveren en motieven. Vaak zijn we ons daarvan niet bewust. Hoe bewuster je bent van al je impulsen en verborgen verlangens, hoe eerlijker en beter je keuzes voor jezelf kunt maken.


Het is van groot belang dat we leren om met regelmaat ook voor onszelf te kiezen. Dat we naar onze gevoelens en behoeften luisteren, er naar handelen en er voor opkomen. Niet vanuit egoïstische of narcistische motieven, maar omdat het een van de belangrijkste manieren is om te werken aan een groter gevoel van zelfvertrouwen, eigenwaarde, persoonlijke kracht en zelfliefde.

Wil je ook leren om wat makkelijker voor jezelf te kiezen? In mijn coaching programma voor persoonlijke kracht en zelfliefde leer je hoe je dat kunt doen. Mail naar: info@lennartklipp.com voor meer informatie.

299 views0 comments
  • Instagram
  • Facebook
  • Yelp Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

©2020 by Lennart Klipp LLC |  Coaching Professional

foto: Tom Cornelissen