• Lennart Klipp

VIJF TIPS OM JEZELF TE ZIJN TIJDENS DIE SPANNENDE DATE

Updated: Aug 27, 2020"Ah joh, gewoon lekker jezelf zijn!” Dat is ongetwijfeld het meest gehoorde advies als je zegt dat je toch wel een beetje zenuwachtig bent voor die spannende date. En ja, natuurlijk wil je lekker jezelf zijn. Niets liever dan dat! Alleen, hoe doe je dat?


Zeg eens eerlijk, hoe vaak gebeurt het dat je na een date thuis in bed ligt en het gesprek nog een keer door je hoofd gaat en denkt: ‘ik had dát moeten zeggen’, ‘waarom lachte ik nou om die stomme grap’ of ‘ik had iets moeten zeggen op die bijzonder ongepaste opmerking’. Je baalt, want je deed jezelf toch net iets anders voor dan je eigenlijk bent.


In plaats van dicht bij jezelf te blijven, was je meer met de ander of met de situatie bezig. 

Kijkt hij naar jou of juist veel om zich heen? Luistert hij aandachtig naar je of is hij liever zelf aan het woord? Snapt hij je grapjes of hints? Je wilt een goede indruk maken en dus leg je ieder signaal onder een vergrootglas. Daarnaast, en dat helpt zeker niet mee, word je van een situatie waar zoveel druk op ligt erg zelfbewust. Je hoort jezelf stamelen, voelt je hand trillen als je je glas oppakt of realiseert je dat je even niets weet te zeggen en de stilte ongemakkelijk is. 


Hoe los je dit op? Vijf tips die je helpen om meer jezelf te zijn tijdens die spannende date:


1. Ontspan! De zenuwen en hoge verwachtingen maken het lastig om te denken en te voelen. Probeer dus te ontspannen. Focus af en toe op je ademhaling. Diep in en langzaam uit. Drink een glaasje water tussendoor in plaats van nog een kop koffie. Zet beide voeten op de grond en maak contact met de aarde. Hoe beter het je lukt om te ontspannen, hoe beter het je zal lukken om bij jezelf te blijven. Een wijs man zei ooit tegen mij: ‘Relax! Nothing is under control’.

2. Maak contact met je gevoel. Wanneer je ontspant is dat een stuk makkelijker. Maar je kan ook actief je aandacht naar je gevoel verleggen. Probeer je hersenen even rust te geven, je gedachtestroom te stoppen en te voelen in plaats van te denken. Wat voel je nu?

3. Spreek jezelf uit. Veel van onze gevoelens houden we voor onszelf. En soms is dat heel gezond, beleefd of gewoon verstandig. Toch is het tijdens een date wél van belang dat je af en toe kleur bekent en gaat staan voor wie je bent. Alleen zo kan de ander jou leren kennen. Daarnaast nodig je met er de ander mee uit zichzelf ook te laten zien en dat zorgt er weer voor dat je de ander sneller leert kennen. Zelfonthullingen creëren intimiteit. En intimiteit creëert verbinding. 

4. Neem de verantwoordelijkheid voor de date, of hoe de ander die ervaart, niet volledig op je. Het al dan niet slagen van de date is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als de ander het niet leuk heeft, is dit evengoed diens ‘schuld’ als die van jou. Als het stil valt is het evengoed aan de ander als aan jou om die stilte op te vullen (of niet). Het is prima om je best te doen de ander een leuke tijd te bezorgen. Maar geef je de ander ook de kans om jou een leuke tijd te bezorgen?

5.Samenvattend: creëer actief ruimte voor jezelf. Ontspan, maak contact met je gevoel, spreek dat uit en laat het initiatief soms even bij de ander. Zo creëer je ruimte om meer jezelf te zijn tijdens die spannende date!


Heb jij zelf nog tips? Iets dat jou helpt om dicht bij jezelf te blijven tijdens een date? Deel het hier onder en wie weet help je er iemand mee! Wil je juist leren om meer jezelf te zijn tijdens een date of andere belangrijke ontmoeting? Neem dan contact op en ik help je graag op weg. 


351 views0 comments
  • Instagram
  • Facebook
  • Yelp Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

©2020 by Lennart Klipp LLC |  Coaching Professional

foto: Tom Cornelissen